Hyppää sisältöön

Screen

BittivirtaAlle minuutti

Screen

Screen on helppokäyttöinen ohjelmisto Unixille, jolla voidaan hallita eri "ikkunoita". Ei kuitenkaan ihan niin sulavasti, kuin Windowsilla, mutta tekstipohjaisena kyllä.

Uuden Screenin luonti


Voit luoda uuden screenin komennolla screen -S ikkunanNimi. Screen luodaan komennon suoritettua välittömästi, jolloin sinulle aukeaa puhdas komentorivi.

Voit vielä tarkistaa, että olet Screenissä komennolla screen -ls. Saat listan Screeneistä. Screenin kohdalla, joka on aktiivinen/käytössä lukee (Attached) ja muiden mahdollisten screenien kohdalla lukee (Deattached).

Screeniin avaaminen​

Voit avata olemassa olevan screenin komennolla screen -r. Jos screenejä on kuitenkin useampi, joudut määrittelemään komennon perään, minkä Screenin haluat avata, esim. screen -r Test

Screenistä poistuminen sulkematta sitä​

Voit poistua screenistä näppäinyhdistelmällä Ctrl+A+D

Screenin sulkeminen​

Voit sulkea screenin komennolla screen -X -S (nimi/numero) quit eli esim. screen -X -S Test quit.

Screenin avaaminen palvelimen uudelleenkäynnistyksen yhteydessä​

Screenit eivät kuitenkaan käynnisty automaattisesti, kun käynnistät palvelimen uudelleen - vaan ne sammuvat. Voit kuitenkin luoda cron jobin, joka luo automaattisesti aina tietyn Screenin, kun palvelin käynnistyy.

Tämä onnistuu, kun avaat contabin komennolla crontab -e. Ensimmäisen komennon suorituksen jälkeen palvelin kysyy, mitä editoria haluat käyttää crontabin muokkaamiseen tulevaisuudessa. Suosittelemme uusille Unixin käyttäjille editoria Nano.

Editoriin kirjoita seuraavanlainen komento:
@reboot screen -s screeninNimi komento

Korvaa screeninNimi haluamallasi nimellä (ei välilyöntejä tai erikoismerkkejä, - ja _ sallittu) sekä komento haluamallasi komennolla tai skriptin osoitteella, esim ./start.sh
@reboot screen -s Palvelin ./start.sh