Hyppää sisältöön

Verkkosivut Apache2 ja PHP:llä

BittivirtaNoin 1 minuuttia

Verkkosivut Apache2 ja PHP:llä

Tällä ohjeella pääset helposti alkuun verkkosivujen luomisessa virtuaalipalvelimella. Jos olet juuri hankkinut virtuaalipalvelimen, suosittelemme - että lukaiset [tulossa] ohjeen läpi ennen kun aloitat!

Haetaan päivitykset​

Ensin haemme mahdolliset päivitykset pakettienhallinnalle. Tämä onnistuu seuraavasti:
sudo apt update

Päivityksen kesto riippuu siitä, että kuinka moni repositorio on päivittynyt sen jälkeen, kun viimeksi päivitit repositoriot.

Asennetaan Apache​

Asennetaan Apachen uusin versio, joka on Apache2. Tämä tapahtuu komennolla:
sudo apt install apache2

Asennin ilmoittaa vielä paketin koon ja pyytää vahvistamaan asennuksen. Kun asennin kysyy tätä, kirjoita konsoliin Y ja paina enter-näppäintä.

Kun apache on asennettu, pääset palvelimesi verkkosivuille kirjoitamalla selaimen URL-osoitteeseen palvelimesi IP-osoitteen

Muokataan sivuston sisältöä​

Tässä vaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä palvelimelle SFTP-yheyden avulla. Tähän voit käyttää esim. FileZilla- tai WinSCP-ohjelmistoa.

Löydät sivuston oletussivun palvelimella sijaitsevasta kansiosta /var/www/html. Se sisältää oletuksena index.html-tiedoston, jonka voit poistaa ja ladata palvelimelle omat tiedostosi.

Asennetaan PHP​

Jos palvelinpuolella halutaan ohjelmoida jotakin, tarvitaan tähän esimerkiksi PHP. Moni ohjelmisto, kuten WordPress jonka voi asentaa sivustolle - tarvitsee PHP:n toimiakseen.

PHP:sta löytyy useampia versioita, mutta tässä ohjeessa asennamme PHP:n repositorion uusimman version.

sudo apt install php #asennetaan PHP  
sudo apt install -y php-{gd,bz2,intl,mbstring,bcmath,mysql,zip} #asennetaan muutama paketti, joita tarvitaan yleisimmiten  
sudo apt install libapache2-mod-php #asennetaan apachen PHP-laajennus

Asentaja taas ilmoittaa asennuksen yhteydessä, että kuinka paljon ne vievät levytilaa. Hyväksytään asennus painamalla Y ja enter.

Kun asentaja on asentanut paketit, voidaan tehdä tiedosto test.php kansioon /var/www/html/. Lisää tiedoston sisälle seuraava koodi:

<?php
phpinfo();

Huomaathan poistaa test.php-tiedoston sen tarkastelun jälkeen tai muuten rajoittaa sinne pääsyä, etteivät mahdolliset hyökkääjät saa palvelimestasi näitä tarkkoja palvelimesi tietoja.

Tämän jälkeen siirry selaimella osoitteeseen http://ip-osoite/test.phpopen in new window. Jos näet vastaavanlaisen sivun, olet onnistunut PHP:n asennuksessa: