Verkkosivut Apache2 ja PHP:llä
Verkkosivut Apache2 ja PHP:llä
Tällä ohjeella pääset helposti alkuun verkkosivujen luomisessa virtuaalipalvelimella. Jos olet juuri hankkinut virtuaalipalvelimen, suosittelemme - että lukaiset [tulossa] ohjeen läpi ennen kun aloitat!
Haetaan päivitykset
Ensin haemme mahdolliset päivitykset pakettienhallinnalle. Tämä onnistuu seuraavasti:sudo apt update

Päivityksen kesto riippuu siitä, että kuinka moni repositorio on päivittynyt sen jälkeen, kun viimeksi päivitit repositoriot.
Asennetaan Apache
Asennetaan Apachen uusin versio, joka on Apache2. Tämä tapahtuu komennolla:sudo apt install apache2
Asennin ilmoittaa vielä paketin koon ja pyytää vahvistamaan asennuksen. Kun asennin kysyy tätä, kirjoita konsoliin Y ja paina enter-näppäintä.
Kun apache on asennettu, pääset palvelimesi verkkosivuille kirjoitamalla selaimen URL-osoitteeseen palvelimesi IP-osoitteen

Muokataan sivuston sisältöä
Tässä vaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä palvelimelle SFTP-yheyden avulla. Tähän voit käyttää esim. FileZilla- tai WinSCP-ohjelmistoa.
Löydät sivuston oletussivun palvelimella sijaitsevasta kansiosta /var/www/html
. Se sisältää oletuksena index.html
-tiedoston, jonka voit poistaa ja ladata palvelimelle omat tiedostosi.
Asennetaan PHP
Jos palvelinpuolella halutaan ohjelmoida jotakin, tarvitaan tähän esimerkiksi PHP. Moni ohjelmisto, kuten WordPress jonka voi asentaa sivustolle - tarvitsee PHP:n toimiakseen.
PHP:sta löytyy useampia versioita, mutta tässä ohjeessa asennamme PHP:n repositorion uusimman version.
sudo apt install php #asennetaan PHP
sudo apt install -y php-{gd,bz2,intl,mbstring,bcmath,mysql,zip} #asennetaan muutama paketti, joita tarvitaan yleisimmiten
sudo apt install libapache2-mod-php #asennetaan apachen PHP-laajennus
Asentaja taas ilmoittaa asennuksen yhteydessä, että kuinka paljon ne vievät levytilaa. Hyväksytään asennus painamalla Y ja enter.
Kun asentaja on asentanut paketit, voidaan tehdä tiedosto test.php
kansioon /var/www/html/
. Lisää tiedoston sisälle seuraava koodi:
<?php
phpinfo();
Huomaathan poistaa test.php-tiedoston sen tarkastelun jälkeen tai muuten rajoittaa sinne pääsyä, etteivät mahdolliset hyökkääjät saa palvelimestasi näitä tarkkoja palvelimesi tietoja.
Tämän jälkeen siirry selaimella osoitteeseen http://ip-osoite/test.php. Jos näet vastaavanlaisen sivun, olet onnistunut PHP:n asennuksessa:
