Skip to main content

Verkkosivut Apache2 ja PHP:llä

Tällä ohjeella pääset helposti alkuun verkkosivujen luomisessa virtuaalipalvelimella. Jos olet juuri hankkinut virtuaalipalvelimen, suosittelemme - että lukaiset pikaohjeen läpi ennen kun aloitat!

All Steps
Sudo-käyttäjän lisääminen
1

Ensin haemme mahdolliset päivitykset pakettienhallinnalle. Tämä onnistuu seuraavasti:

sudo apt update

Päivityksen kesto riippuu siitä, että kuinka moni repositorio on päivittynyt sen jälkeen, kun viimeksi päivitit repositoriot.

2

Asennetaan Apachen uusin versio, joka on Apache2. Tämä tapahtuu komennolla:

sudo apt install apache2

Asennin ilmoittaa vielä paketin koon ja pyytää vahvistamaan asennuksen. Kun asennin kysyy tätä, kirjoita konsoliin Y ja paina -näppäintä.

Kun apache on asennettu, pääset palvelimesi verkkosivuille kirjoitamalla selaimen URL-osoitteeseen palvelimesi IP-osoitteen.

3

Tässä vaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä palvelimelle SFTP-yheyden avulla. Tähän voit käyttää esim. FileZilla- tai WinSCP-ohjelmistoa.

Löydät sivuston oletussivun palvelimella sijaitsevasta kansiosta /var/www/html. Se sisältää oletuksena index.html-tiedoston, jonka voit poistaa ja ladata palvelimelle omat tiedostosi.

4

Jos palvelinpuolella halutaan ohjelmoida jotakin, tarvitaan tähän esimerkiksi PHP. Moni ohjelmisto, kuten WordPress jonka voi asentaa sivustolle - tarvitsee PHP:n toimiakseen.

PHP:sta löytyy useampia versioita, mutta tässä ohjeessa asennamme PHP:n repositorion uusimman version.

sudo apt install php #asennetaan PHP
sudo apt install -y php-{gd,bz2,intl,mbstring,bcmath,mysql,zip} #asennetaan muutama paketti, joita tarvitaan yleisimmiten
sudo apt install libapache2-mod-php #asennetaan apachen PHP-laajennus

Asentaja taas ilmoittaa asennuksen yhteydessä, että kuinka paljon ne vievät levytilaa. Hyväksytään asennus painamalla Y ja sitten -näppäintä.

5

Kun asentaja on asentanut paketit, voidaan tehdä tiedosto test.php kansioon /var/www/html/. Lisää tiedoston sisälle seuraava koodi:

<?php
phpinfo();
?>
6

Tämän jälkeen siirry selaimella osoitteeseen http://ip-osoite/test.php. Jos näet vastaavanlaisen sivun, olet onnistunut PHP:n asennuksessa:

danger

Huomaathan poistaa test.php-tiedoston sen tarkastelun jälkeen tai muuten rajoittaa sinne pääsyä, etteivät mahdolliset hyökkääjät saa palvelimestasi näitä tarkkoja palvelimesi tietoja.

Voit poistaa tiedoston seuraavalla komennolla:

sudo rm /var/www/html/test.php
7

Seuraavaksi, voit ladata palvelimelle haluamasi tiedostot SFTP-yhteyden avulla. Tiedostot tulee ladata kansioon /var/www/html/, jotta ne näkyvät sivustolla.

Jos haluat asentaa tietokannan, kuten MySQL:n tai MariaDB:n, voit lukea ohjeen täältä.

Mielipiteesi ohjeesta
Jaa tämä artikkeli