Hyppää sisältöön

Pika-aloitus

Olet siis hankkinut uuden ubuntu-palvelimen (dedikoitu tai virtuaalipalvelin)? Mahtavaa! Tässä ohjeessa käymme pikaisesti läpi, mitä palvelimella kannattaa tehdä, kun sen on ottanut käyttöön.

Salasanan ja IP-osoitteen noutaminen

Ihan ensimmäisenä, tarvitset tietoosi palvelimen IP-osoitteesi ja salasanan. Nämä saat sähköpostitse, mutta saat ne selville myös asiakasalueelta palvelimen hallinnasta. Palvelimen hallinnan löydät asiakasalueelta kohdasta "Minun.." » "Palveluni" » (valitse palvelimesi).

Löydät palvelimen salasanan salasanakentän viereistä silmänappulaa painamalla ja IP-osoitteen löydät kohdasta IPv4-osoite.

Yhdistäminen palvelimelle

Voit yhdistää palvelimelle joko työkaluista löytyvällä "Etäkäyttö"-työkalulla, tai SSH-yhteydellä. SSH-yhteys on huomattavasti parempi kun etäkäyttö, sillä etäkäytön kautta et voi käyttää leikepöytää kunnolla.

Palvelimelle kirjaudutaan ensimmäisellä kerralla root-käyttäjänä ja salasanalla, jonka noudit asiakasalueella.

Kun liität salasanaa leikepöydältäsi, klikkaa hiiren oikealla ja paina enter. Ruutuun ei ilmesty tekstiä, sillä sen syöte on piilotettu turvallisuussyistä.

SSH-yhteyden luontiin voi käyttää seuraavia työkaluja:

Windows:

  • Komentokehote (Command Prompt)
  • PuTTY
  • Solarwinds PuTTY
  • Termius

Mac & Linux:

  • Terminaali/Terminal/Konsole/Konsoli ym.
  • Termius

Komentorivipohjaisilla ohjelmilla voit käyttää komentoa ssh root@osoitteesi, eli esimerkiksi ssh [email protected], jossa osoitteena on palvelimesi IP-osoite.

Ensimmäisellä yhteyskerralla SSH ilmoittaa, että palvelimelle ei ole yhdistetty ennen. Tallenna palvelimen "sormenjälki" hyväksymällä tallennus (windowsilla kirjoita yes ja paina enter).

Palvelin saattaa pyytää sinua myös vaihtamaan root-käyttäjän salasanan ensimmäisellä kerralla. Jos palvelin ei pyydä vaihtamaan salasanaa, voit vaihtaa sen komennolla passwd.

Huomaathan, että vaihtamasi salasana ei tallennu Bittivirran asiakasalueelle, eikä Bittivirran henkilökunnalla ole pääsyä palvelimellesi - joten vaihda salasanasi sellaiseen jonka muistat ja kirjoita se ylös vaikka paperilapulle. Unohtuneen salasanan voi palauttaa vain alustamalla koko palvelimen, joka pyyhkii myös palvelimesi tiedostot. Vaihdat siis salasanasi omalla vastuulla.

Mitä seuraavaksi?

Seuraavaksi suosittelemme ajamaan seuraavat komennot (kuitenkin vain aina ensimmäisellä kerralla):

sudo apt update #päivitä repositoriot, joista asennettavat paketit haetaan
sudo apt upgrade -y #päivitetään paketit
sudo apt dist-upgrade -y #päivitetään palvelimen ohjelmistot ja niiden riippuvuudet
sudo reboot #käynnistetään palvelin uudelleen

Tämän jälkeen olet vapaa tekemään palvelimella mitä haluat (Bittivirran käyttöehtoja noudattaen)! Onnea matkaan!

Mielipiteesi ohjeesta
Jaa tämä artikkeli